Voor sportouders

Ouders langs de lijn: de emoties van een toeschouwer

Kinderen hebben een zesde zintuig voor de reactie van hun ouders langs de lijn. Zowel voor de verbale als non-verbale reacties. Ze horen elk zuchtje en zien iedere opgetrokken wenkbrauw na een gemiste kans of fout. Houd je emoties daarom in bedwang na een slechte bal.

Reageer ook rustig na een mooie bal. Met een knikje, applaus of opgestoken duim. Ga niet uitgebreid staan juichen of high fives uitdelen aan je buurman op de tribune.

Je emoties reguleren. Soms is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Helemaal in situaties waarin jouw kind onrecht wordt aangedaan. Denk aan vals spelende tegenstanders, een gemene tackle of blunderende scheidsrechters. Houd steeds in je achterhoofd dat de sport van de kinderen is. Jij bent “slechts” toeschouwer. Het woord zegt het al: je kijkt toe en houd je verder afzijdig. Geef je kind het vertrouwen en de ruimte om lastige situaties zelf op te lossen. Na de tenniswedstrijd van je dochter kun je met haar bespreken hoe ze een volgende keer om kan gaan met een discussie over een bal in of uit.

Het reguleren van je emoties tijdens een wedstrijd van je kind gaat je lukken door je aandacht te verplaatsen. Zet je zintuigen in en neem de omgeving waar. Kijk naar de reclameborden of de wolken die overdrijven. Voel bewust de zon op je huid of je voeten in je schoenen.

Voor je eigen gemoedsrust is het ook fijn als het verloop van de wedstrijd niet teveel grip op je krijgt. Je kan voor jezelf de lading wegnemen door met wat meer afstand naar het spel van je kind te kijken. Realiseer je dat elke actie er één van vele is in deze wedstrijd, dit seizoen en in het hele verdere sportleven van je kind. Overleg met de trainer of hij een taak voor je heeft. Noteer bijvoorbeeld de statistieken van de wedstrijd in een schriftje of je telefoon.

Lopen de emoties bij jou te hoog op? Een kopje koffie in het clubhuis behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Of misschien wil je diep van binnen wel liever thuis blijven. Maak dat bespreekbaar met je kind en partner. Ga met elkaar opzoek naar een oplossing waar iedereen happy van wordt.

Anouk van den Berg, SPORTPSYCHOLOOG VSPN®