Hoe help ik mijn kind met ...

Motivatie… hoe help ik mijn kind hierbij

Hoe je kind met winst en verlies omgaat, bepaalt of hij voor langere tijd gemotiveerd kan blijven om te trainen en aan wedstrijden mee te doen. Telt voor hem enkel en alleen het resultaat, dan neemt de motivatie en het plezier af bij (een reeks van) teleurstellende resultaten. Lukt het je kind echter om naar het proces te kijken waar hij inzit (“wat ben ik aan het leren”, “hoe ontwikkel ik me”), dan is het makkelijker gemotiveerd te blijven na verlies of overwinningen die hij in de schoot geworpen heeft gekregen. Hoe help jij je kind zich te richten op het proces?

1. Plaats winnen in het juiste perspectief. Succes gaat om het verbeteren van je vaardigheden en capaciteiten. Dan word je een betere speler. Voor een betere speler neemt de kans om te winnen toe. Een mooie bijkomstigheid!

2. Vergelijk je kind niet met anderen, maar met zichzelf. Waar staat hij ten opzichte van vorig jaar, vorige maand? Wat heeft hij geleerd?

3. Bij leren en jezelf verbeteren horen fouten maken. Help je kind om fouten te accepteren. Allereerst door er zelf niet zo’n punt van te maken. Van de fouten van je kind én die van jezelf. Geef jouw uitglijders eerlijk toe. Geef daarnaast je kind de ruimte om fouten te maken en dingen op zijn eigen manier uit te proberen. Zowel binnen als buiten de sport.

Anouk van den Berg, SPORTPSYCHOLOOG VSPN®