Voor sporters

Hoe win ik van mijn angstgegner?

Vele sporters hebben er één: een angstgegner.  Een tegenstander die je liever niet in wedstrijdverband tegenkomt en waar je vaak (nipt) van verliest. Angstgegners zijn er in twee categorieën.  Aan de ene kant de spelers met een voor jou lastig spelletje. Niet eens zozeer beter, maar je weet geen antwoord te vinden op hun speelstijl. Aan de andere kant zijn er de spelers die vanwege hun gedrag of persoonlijkheid niet tot jouw favorieten behoren. Lees: het bloed onder je nagels vandaan halen. In welke categorie hij ook valt: een angstgegner roept emoties bij je op die negatief van invloed zijn op je spel.

Wat kun jij doen om met vertrouwen je eigen spel te spelen tegen jouw angstgegner? Het antwoord vind je in je wedstrijdvoorbereiding.

Maak een plan

Maak van tevoren een plan hoe je tegen jouw angstgegner wilt spelen. Het bevat uiteraard een technisch/tactisch plan: hoe ga je de wapens van je tegenstander bestrijden? Maar vergeet ook jouw mentale strijdplan niet. Wat zeg je tegen jezelf na een reeks verloren punten of het zoveelste balverlies? Hoe reageer je op het (vervelende) gedrag van je tegenstander? Tip: houd afstand voor zover dat kan, vermijd oogcontact en focus je op je eigen spel.

Zie het voor je

Vervolgens ga je in gedachten dit speelplan uitvoeren. Beeld je in hoe je tegen jouw angstgegner wilt spelen. Belangrijk is dat je een succesvolle uitvoering voor je ziet. Dus dat spannende punt of pittige duel win je nu wel. Je blijft rustig onder de psychologische oorlogsvoering van je tegenstander. Je straalt vertrouwen en kracht uit. Het verbeelden van wenselijk gedrag, vergroot de kans dat je het in werkelijkheid ook daadwerkelijk doet.  Je hebt namelijk al geoefend.

Generale repetitie

Tot slot: oefening baart kunst. Als je blijft hopen op een goed resultaat tegen jouw angstgegner, dan kun je lang blijven hopen. Zoek een speler op je vereniging met het speltype dat lijkt op dat van je angstgegner. Nodig hem uit voor een oefenwedstrijdje. Ook leuk: laat een trainingsmaatje in de rol kruipen van jouw angstgegner. Dit biedt jou de kans om in een veilige omgeving te oefenen met je tactiek en mentale vaardigheden.

Succes met de voorbereiding op de eerstvolgende wedstrijd tegen jouw angstgegner!

Anouk van den Berg, SPORTPSYCHOLOOG VSPN®