Voor sporters

Hoe win ik het beslissende punt?

Het belangrijkste punt in een wedstrijd is misschien wel het laatste punt. Vaak roept het spelen van dit laatste punt de nodige spanning op. Ineens voelen je armen als lood, je benen als beton en gaat je hartslag omhoog. Het laatste punt is verreweg het lastigste om binnen te halen. Hoe komt dat toch?

Het heeft met twee dingen te maken. Allereerst kunnen sporters met de winst voor het grijpen teveel gaan nadenken over die overwinning. “Als ik win sta ik in de finale”, “Ik heb nog nooit van hem gewonnen” of “Wat zal mijn vader/moeder/trainer trots op me zijn”. Deze gedachtes werken niet alleen verlammend. Ze leiden ook af. Je bent niet meer in het hier en nu, maar met je hoofd in de toekomst. Het is zaak om in het moment te blijven. Dat krijg je op twee manieren voor elkaar.

Op de eerste plaats door je aandacht te richten op je taak. Geef jezelf een opdracht, zoals: “eerste service in” (tennis) of “midden fairway” (golf). Coach jezelf dat laatste punt door.

Een tweede manier om je gedachtes aan de winst het zwijgen op te leggen is door te gaan waarnemen. Niet denken, maar doen. Kijk naar de omgeving. Hoor het geluid van je ademhaling of het stuiteren van de bal. Voel je voeten in je schoenen en je schoenen op de baan. Door je zintuigen bewust in te zetten, behoud je je focus.

De tweede reden waarom het winnen van het beslissende punt moeilijk is, komt doordat sporters het idee kunnen krijgen dat ze iets extra’s moeten doen. Spelers wijken ineens af van hun speelplan. Een behoudend spel met marge verandert in een spel vol risico’s. Dit werkt fouten in de hand. Houd je daarom aan je speelplan. Blijf vooral zo doorspelen zoals je ervoor hebt gedaan. Je staat immers niet voor niets op voorsprong.

Dus om de wedstrijd daadwerkelijk naar je toe te trekken, doe je het volgende: 1. Richt je aandacht op je taak; 2. Neem waar en 3. Houd je aan je speelplan.

Anouk van den Berg, SPORTPSYCHOLOOG VSPN®