Hoe help ik mijn kind met ...

Concentreren… hoe help ik mijn kind hierbij

Je kind is geconcentreerd wanneer hij zijn aandacht heeft bij een relevante taak, zoals sport of school en zich niet laat afleiden door irrelevante gedachten (twijfels, onzekerheden) of onderwerpen (social media, games, Netflix). Zo help je je kind zich in aanloop naar een training of wedstrijd te focussen op de dingen die op dat moment belangrijk zijn:

1. Ondersteun je kind met zijn timemanagement. Maak samen een plan. Wanneer sport je? Wanneer werk je aan school? Wanneer ontspan je?

2. Maak afspraken over het gebruik van telefoon, tablet en tv. Las schermloze tijd in. Doe dit in onderling overleg. Het puur verbieden levert vaak weerstand op.

3. Leer je kind zijn aandacht in het hier en nu toe houden. Als hij veel blijft praten over gespeelde wedstrijden en dus blijft hangen in het verleden of juist met allerlei scenario’s in de toekomst bezig is (“Als ik het NK goed/slecht speel, word ik wel/niet geselecteerd door de bond.”), begeleid je hem naar het heden. Waar sta je nu. Wat is je volgende taak of opdracht.

4. Je kind helpen zijn focus te verleggen naar zijn ademhaling als hij is afgeleid, is ook een effectieve manier om zijn aandacht in het hier en nu te brengen.

Anouk van den Berg, SPORTPSYCHOLOOG VSPNĀ®

Een gedachte over “Concentreren… hoe help ik mijn kind hierbij”

Reacties zijn gesloten.