Hoe help ik mijn kind met ...

Groeimindset… hoe help ik mijn kind hierbij

De mindset van een sporter bestaat uit overtuigingen over zijn spel, prestaties en lijf. Sporters met een statische mindset hebben de overtuiging dat ze een vastliggende set aan eigenschappen, vaardigheden en kwaliteiten hebben. Ze zijn wie ze zijn. Ze kunnen wat ze kunnen. En dat wat ze nu niet kunnen, zullen ze ook wel nooit kunnen. Sporters met een groeimindset zijn van mening dat hun eigenschappen, vaardigheden en kwaliteiten zich kunnen ontwikkelen. Ze hebben de overtuiging dat ze door hard te werken beter kunnen worden.

Een groeimindset heeft vele voordelen voor een sporter. Hij haalt plezier uit zijn eigen leerproces. Hij kan tegenslag verwerken. Hij durft nieuwe dingen uit te proberen. En na een slechte prestatie blijft zijn zelfvertrouwen op peil. Hoe kun je nu een groeimindset bij je kind stimuleren?

1. Prijs niet het talent van je kind, maar het proces waar hij in zit. Zijn tomeloze inzet, de uitdagingen die hij is aangegaan, zijn keuzes die hem dichter bij zijn doel brengen en de hulp die hij heeft ingeroepen.

2. Laat je kind inzien hoe hij zich ontwikkeld heeft. “Vorig jaar stond je stampvoetend op het veld na een gemiste kans. Nu ben je al een stuk rustiger.”

3. Als je kind moppert dat hij iets toch niet kan, zeg dan dat hij de vaardigheid nog niet beheerst. Oefening baart kunst.

4. Vraag na een training of wedstrijd wat je kind heeft geleerd. Na een tegenvallende prestatie help je je kind deze te zien als een leermoment. Hoe kan hij het de volgende keer beter doen? Na een puike prestatie laat je je kind inzien hoe hij tot dit goede resultaat is gekomen.

Anouk van den Berg, SPORTPSYCHOLOOG VSPNĀ®